Virtual Mobility

Wat is Virtual Mobility?

Virtual Mobility houdt in dat studenten één of meerdere online vakken volgen aan een buitenlandse partnerinstelling, zonder zich fysiek te verplaatsen. Internationaal wordt dit ook wel aangeduid met de benaming online distance course. De organiserende instelling kent de studiepunten (ECTS-credits) toe, die vervolgens door de thuisinstelling worden erkend in het curriculum van de student.

Virtual Mobility kan op twee manieren worden toegepast: UGent-studenten kunnen online vakken volgen aan een buitenlandse partnerinstelling, en studenten van een buitenlandse partnerinstelling kunnen online vakken volgen aan UGent.

Via Virtual Mobility kunnen studenten een waardevolle internationale ervaring opdoen, zonder hun thuisland te verlaten, volgens het principe van internationalisation@home. Dit bevordert inclusie, diversiteit, duurzaamheid en toegankelijkheid in het hoger onderwijs.

De online vakken die in aanmerking komen voor Virtual Mobility verschillen van MOOC’s (massive open online courses) omdat het officiële vakken zijn die ECTS-credits opleveren, wat bij MOOC’s typisch niet het geval is aan de Universiteit Gent. De organiserende instelling stelt een studiefiche op.

Hoe (her)ontwerp je een online vak voor Virtual Mobility?

Een online vak kan vele vormen aannemen en vraagt steeds een doordacht (her)ontwerp van je vak. Onderstaande figuur helpt je op weg. Klik op een element voor meer uitleg.

Hoe kunnen UGent-studenten een online vak aan een partnerinstelling opnemen als Virtual Mobility?

Met bestaande partners, bv. in ENLIGHT, kunnen afspraken gemaakt worden over het openstellen van een online aanbod voor elkaars studenten.

Naar analogie met de opname van keuzevakken buiten het UGent-aanbod (bijv. uit het aanbod van andere Vlaamse universiteiten), kan een student een online vak opnemen als een uitwisselingsvak in het curriculum (met toelating door de curriculumcommissie). Deze procedure is gelijkaardig aan die bij het opnemen van een keuzevak aan andere Vlaamse universiteiten: studenten moeten hun intenties kenbaar maken wanneer ze hun voorstel van curriculum indienen volgens de instructies van de faculteit. Uitwisselingsvakken verschijnen op het diplomasupplement en de buitenlandse instelling wordt hierbij vermeld.

Bij Virtual Mobility is geen uitwisselingsaanvraag nodig. Het is de verantwoordelijkheid van de student om zich te registreren aan de partnerinstelling volgens de daar geldende procedures.

Hulp nodig?

Lesgevers en opleidingen kunnen bij de universiteitsdienst Onderwijs en Onderzoek terecht voor ondersteuning bij Virtual Mobility. We helpen je graag om de mogelijkheden te verkennen of je vak te ontwerpen en we begeleiden je bij  de administratieve processen. Met onder andere deze vragen kan je bij ons terecht: 

  • Oriëntatie: Is Virtual Mobility geschikt in onze context?
  • Administratie: Hoe verloopt het inschrijvingsproces voor studenten die een online vak volgen? 
  • Lesgeven: Hoe kan je effectief lesgeven in een online “international classroom”? Hoe houden we studenten geëngageerd tijdens de synchrone lessen en asynchrone activiteiten? 
  • Evaluatie: Wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten voor online evalueren? 

Stuur een mail naar onderwijsondersteuning@ugent.be en wij helpen je graag op weg.

 

Download hier deze onderwijstip als pdf.

Lees ook

Laatst aangepast 9 januari 2025 15:48